Kleurenblindheid bij dieren

De mens heeft in het netvlies staafjes en kegeltjes in de ogen, de kegeltjes zorgen ervoor dat we kleuren kunnen zien. De mens heeft drie kegeltjes in het netvlies. Hoe ziet het met dieren? Vaak wordt gezegd dat dieren geen kleuren kunnen zien. Maar is dat ook echt zo?

Minder kleuren bij dieren

Dieren kunnen op zich wel kleuren zien, maar zien bijvoorbeeld minder kleuren dan de mens. Zo is uit onderzoek van de Duitse professor Von Frisch gebleken dat bijen wel het verschil tussen geel en blauw zien, maar geen rood kunnen zien. Dus als je geen bijen in je tuin wil, dan kun je het beste rode bloemen planten. Bij gele bloemen zie je bijen het meest. Ook ontdekte de professor dat bijen ultraviolet licht kunnen zien.

De dierensoort die qua DNA het dichtst bij de mens staat is de mensaap. Net als de mens heeft de mensaap ook drie kegeltjes en kunnen zij dus ‘gewoon’ kleuren zien. Dit is vooral handig omdat apen graag fruit eten en op deze manier kunnen van een afstand zien welke vruchten al rijp zijn om te eten.

Onze trouwste vriend, de hond, ziet maar beperkte kleuren. Net als de kat. Ze kunnen geen verschil zientussen groen/geel en oranje/rood. Verder hebben ze moeite met grijze en groene tinten.

Voor sommige dieren is het helemaal niet noodzakelijk om kleuren te kunnen zien. Denk aan nachtdieren. Zij beschikken over bolle ogen om meer licht op te kunnen vangen. Je kent vast wel de beelden van oplichtende ogen van nachtdieren in het donker wanneer er licht op de ogen valt. Dat komt omdat de ogen van nachtdieren een reflecterend laagje hebben wat net achter het netvlies zit. Dit laagje zorgt ervoor dat nachtdieren in het donker beter kunnen zien.

Van de andere zoogdieren zien eekhoorns alleen de kleuren geel en blauw. Vogels zien dan weer vijf tot zeven verschillende kleuren.

Waterdieren

Ook bij dieren die in het water leven zien we verschillen in het wel of niet zien van kleuren. Zo kunnen tandwalvissen, net als mensen, heel goed kleuren zien. Dolfijnen hebben dan wel een heel scherp zicht en kunnen perfect blauw en groen zien. De kleuren rood en oranje zijn moeilijk te zien voor dolfijnen. Dat hoeft ook niet persé, omdat in de diepte van de oceaan vrijwel alleen maar blauwe en groene tinten voorkomen.
Veel vissoorten kunnen maar twee kleuren zien. En een inktvis ziet alles in het blauw.
1260853_605372849539542_797763121_n

Klik hier voor nog meer voorbeelden!