Kies kleur!

Het kiezen van de juiste kleur kleding is voor veel mensen erg lastig. De keuze wordt vaak gemaakt op basis van iemands persoonlijkheid. Ben je bijvoorbeeld erg vrolijk en excentriek van aard, dan draag je waarschijnlijk graag heldere, opvallende kleuren. Maar dat betekent niet per definitie dat deze kleuren je goed zullen staan. Veel mensen weten niet welke kleuren hen goed staan en dat is jammer, want een kledingstuk in de juiste kleur kan je gezicht en lichaam enorm flatteren en jaren jonger laten lijken. Daarom is het bij het uitzoeken van kleding belangrijk goed te kijken naar je huidskleur en haarkleur.

Om erachter te komen welke kleuren bij je passen kun je een kleurentest doen. Deze gaat meestal uit van vier verschillende kleurentypes, de zogenaamde winter, zomer, herfst en lentetypes.

wintertype

Het wintertype

Bij het wintertype is er relatief veel roze pigment aanwezig in de huid waardoor koele kleurtinten met een blauwe ondertoon erg goed passen. Dit type heeft meestal een donkere huid en donkere ogen. Donkere kleuren doen het dan ook goed, denk aan navyblauw, aubergine, zwart of donderbruin

Het zomertype

zomertype

Ook het zomertype kan koele kleuren goed hebben, omdat in het haar, de huid en de ogen koele kleurtinten aanwezig zijn. De huidskleur van het zomertype heeft meestal een blauwe of olijfkleurige ondertoon. De haarkleur loopt van platinablond tot donkerbruin, maar altijd met een lichte assige (grijsblauwe) ondertoon.

Vaak is het zomertype blond als kind en wordt in de loop der jaren donkerder. De ogen zijn blauw, blauwgrijs, groen, blauwgroen of grijsgroen. Alle koele en zachte kleuren met een blauwe ondertoon staat het zomertype erg goed. Goede kleuren zijn: blauwroze, hemelblauw, wijnrood, blauwgroen, groen pastel en wolwit.

herfsttype

Het herfst en lentetype

De herfst en lentetypes hebben meer oranje pigment in de huid waardoor warme kleuren met een gele ondertoon goed bij deze types passen. Hun haar is blond, rood, kastanje of donkerbruin met een roodachtige gloed. De kleur ogen is bruin, groen, blauw, turkoois, goudachtig bruin of een mengsel van bruin en groen.
Alle warme aarde en goudachtige kleuren staan deze types heel mooi, denk aan crème, abrikoos, oranjerood, petrol, roestkleurig, flessengroen en maïsgeel.

stijlmap