In 5 stappen dé perfecte zwart-witfoto

Op deze website gaat het voornamelijk over kleuren, maar dat neemt niet weg dat er in de wereld van zwart-wit ook veel moois te vinden is. Bijvoorbeeld op het gebied van fotografie waar een beeld in zwart-wit voor een unieke sfeer kan zorgen. Maar het maken van een goede zwart-witfoto is meer dan alleen het weglaten van kleur. Daarom hierbij vijf tips die je zullen helpen om betere zwart-witfoto’s te maken.

1. Zoek het contrast!

Als je alleen met zwart en wit werkt, is het contrast tussen die twee des te belangrijker voor een geslaagde foto. Zoek daarom bijvoorbeeld naar lichte onderwerpen tegen een donkere achtergrond, zodat deze er visueel nog meer uitspringen. Een goed begrip van hoe contrast werkt is dan ook essentieel voor de zwart-witfotograaf.

lichte voorgrond donkere achtergrond

2. Maak gebruik van de lijnen

Een tramrails, een stoeprand of een trapleuning, in elke omgeving zijn wel elementen te vinden die lijnen in een fotocompositie kunnen brengen. Bij kleurenfotografie interessant, maar vooral bij zwart-witfoto’s een belangrijk wapen om de focus van degene die de foto bekijkt te begeleiden.

lijnen in foto

3. Zuiver zwart en wit

Tussen zwart en wit zit natuurlijk een zee aan grijstinten, waar je als fotograaf of kijker makkelijk in kunt verdrinken. De grote truc is om minstens een zuiver zwart en een helder wit element te kiezen. Die zorgen voor een krachtig beeld, in plaats van een onzuivere poel van grijze kleuren.

zuiver zwart en wit

4. Experimenteer met ISO

De ISO-waarde geeft de lichtgevoeligheid van je camera aan en biedt de zwart-witfotograaf veel interessante mogelijkheden. Doorgaans is een lage ISO-waarde aan te raden om zoveel mogelijk ruis tegen te gaan, maar het is belangrijk om te ontdekken hoe deze waarde je foto’s beïnvloedt dus experimenteren is zeker aan te raden.

5. Leer zwart-wit te kijken

Tot slot is het belangrijk om je niet teveel af te laten leiden door kleur en meer ‘in zwart-wit te denken’. Dat betekent dat je veel meer op zaken als lichtval, vormen en contrasten moet gaan letten. Het is even wennen, maar je zult merken dat je het verrassend snel oppikt als je eenmaal met zwart-witfotografie bezig gaat.