Buitenfoto’s maak je het best tijdens het Gouden Uur

Als je graag in de natuur foto’s maakt, dan heb je te maken met het buitenlicht van de zon. Natuurlijk zijn er schitterende foto’s te maken wanneer het sneeuwt of mistig is. Maar wat is er mooier dan gebruik te maken van op- of ondergaande zon?

girl-golden-hour

Het Gouden Uur

Het eerste en het laatste uur van de dag dat de zon schijnt, wordt het Gouden Uur genoemd. Tijdens deze momenten heeft het zonlicht een speciale kwaliteit, waardoor je de schitterendste foto’s kunt maken. Wie kent tenslotte niet de vurige rode luchten, goudgekleurde heuvels of uitgestrekte schaduwen?

Zeker in de zomer betekent het vroeg opstaan als je van het ochtendlicht gebruik wilt maken. In de zomermaanden staat de zon al heel snel hoog aan de hemel en zul je tussen 10.00 uur en 16.00 uur veel contrast in de foto’s verliezen.
Hoe weet je nu precies welke tijden het Gouden Uur is. Dat kun je checken op de website van Golden Hour. Je vult in waar je bent of waar je de foto wilt maken en het schema laat zien welke uren de gouden uren zijn. Simpel toch?

Gouden Uur tijdens andere jaargetijden

Niet alleen de zomer kent het Gouden Uur. Natuurlijk kun je ook in de lente, herfst en winter gebruik maken van deze tijden. De zon zal alleen later opkomen en weer eerder zakken. Zo zal in de winter waarschijnlijk het Gouden Uur ’s middags al rond drie uur zijn, omdat rond vijf uur de zon weer weg is.

Meer tips voor buitenfotografie

Buiten het Gouden Uur, zijn er nog andere kwaliteiten van de natuur waar je handig gebruik van kunt maken. Zo kun je als het stormt prachtige dramatische landschappen vastleggen, waarbij het licht sfeerverhogend werkt. In de lente komen de bloemen weer in bloei en de frisse kleuren zorgen voor foto’s waar iedereen blij van wordt.

Gebruik ook verschillende lenzen wanneer je landschappen fotografeert. Met een groothoeklens kun je scherpe foto’s met veel diepte maken. Een telelens stelt je in staat om kun je van op afstand mooie detailbeelden maken met veel sfeer.

Ga je portretten fotograferen in de buitenlucht, zorg dan dat je de scherpte legt op de ogen. In een portret zijn de ogen dikwijls het belangrijkst en het helderst, zorg dan dat ze helder blijven. Portretten worden het mooist als ze in de schaduw worden gemaakt. Zonlicht zorgt vaak voor een onvoorspelbare witbalans en maakt de huid minder zacht dan wanneer in de schaduw wordt gefotografeert. Heb je toch te maken met fel zonlicht? Bekijk dan waar de schaduwen zich bevinden en fotografeer met de zon in je rug. Of je wacht tot een kleine wolk voor de zon schuift, dan heb je vaak heldere en contrastrijke beelden.

twilights-magic-hours