Betere foto’s maken? Ken je kleuren!

Sinds al onze telefoons zijn uitgerust met camera’s, heeft fotografie zich in korte tijd ontwikkeld tot de nieuwe hobby van nagenoeg de hele wereld. Daarmee is ook de serieuze interesse voor fotografie verder toegenomen. Wil je met je foto’s – op en professionele camera of smartphone – een volgende stap maken, dan is een goed begrip van hoe kleuren werken onmisbaar.

Welke sfeer zoek je?

Voor je foto’s gaat maken is het goed om te bedenken waar je naar op zoek bent. De juiste kleurkeuze kan je daar namelijk enorm bij helpen. Wil je bijvoorbeeld een mooie foto op canvas laten afdrukken om je interieur een boost te geven? Dan kun je met een witte muur als achtergrond natuurlijk alle kanten op qua kleur. In het geel en oranje vind je veel mogelijkheden om wat extra energie te geven, hetzelfde geldt voor rood en roze. Zoek je naar wat meer rust? Dan zijn composities met blauw en groen veel geschikter, dit worden ook wel introverte kleuren genoemd.

felle kleuren lichte muur

Zoek het contrast op

Dat geldt ten eerste voor je interieur zelf. Heb je een donkere muur, dan kun je met een lichte foto een mooi effect bereiken, terwijl een fel gekleurde muur vaak nog meer opleeft van een zwart-witfoto. Maar ook binnen de compositie van je foto zelf is het contrast belangrijk. Zoek daarom kleuren die goed bij elkaar passen, in plaats van dicht bij elkaar liggen. Een wit huisje met roze accenten ziet er bijvoorbeeld schitterend uit tegen een felblauwe Middellandse Zee, terwijl dat effect veel minder wordt wanneer het huisje zelf ook blauwe elementen heeft.

veel kleur lichte canvas

Bedenk voor dat je gaat fotograferen dus eerst wat je zoekt, waarvoor je de foto wil gebruiken, kies daarbij de juiste kleuren en probeer het juiste onderlinge contrast te vinden. Succes!